Saturday, April 23, 2011

Terima kasih FACEBLOG

Setelah saya menggunakan produk ini tidur saya tak berdengkur lagi...huhu...eh,silap..setelah terjebak dgn faceblog...pengikut saya telah bertambah seramai 5 orang..terima kasih...

Friday, April 22, 2011

Sindiket Kuali Guru Besar...Part 2 (operation begin)

Cont From part 1...."aku nampak ade kuali kat belakang rumah guru besar tu".....so,semua senyap tanda faham dan setuju dengan apa yang dimaksudkan oleh beliau..maka,kami pun merancang pergerakan yang akan kami lakukan bagi menjayakan matlamat kami iaitu mendapatkan kuali secara percuma.Dikalangan kami ni pun bukan calang2 orangnya..macam si jamal,bukan dia tak kenal polis balai tlk sengat tu,taufik pulak bape kali kene buang sekolah sama2 dengan aku dulu,dan yang lain2..semua memberikan idea yang bernas dan mencabar sampai ada yang mencadangkan untuk kita lakukan operasi sebelum subuh hari..

            Sebenarnya yang tau rupa kuali tu cuma jamal sorang sebab dia memang selalu sangat menjalar ke belakang2 rumah orang.Aku pulak tak biasa sebab mak aku selalu marah kalo merayap2 tak tentu hala.Biasanya aku akan menganalisa setiap perancangan yang dibuat dan aku akan menjadi man behind the scene (dosa same jer)..route yang akan kami lalui dah kami tentukan..Haa..dari pondok depan pagar sekolah,sebab kawasan tu agak suram dan rumah2 guru lain yang kami akan lalu tu semua jenis yang lepas maghrib terus tutup pintu tingkap senyap dalam rumah,maklumlah pengantin baru kan..mestilah berusaha keras...tapi part nak tentukan masa,itu yang menjadi agak buntu..sebab majoriti mahukan ketika manusia lena di ulit mimpi...Tapi takkan semudah itu sebab malam kami akan pulang krumah dah tentu tak boleh keluar lagi..kalau rasa nak kene penampar dgn mak abah,silakan lah keluar...

Haaaa...bukan pondok ni.


            Aku pilih untuk lakukan ketika waktu maghrib dan agak2 jemaah di masjid hampir selesai solat maghrib..Kerana apa?..pertama,ketika itu orang tak ramai lalu lalang sebab segan merayap time maghrib,maklumlah kat kampung kan.,,Kedua nya,masa tu semua orang sibuk...mandi,siapkan anak mandi,nak solat dan tak hirau keadaan kat luar rumah pun..tu yg ramai anak dara kene sekodeng masa mandi time maghrib nih..(syhh...aku tak penah sekodeng tau)......

            Petang kejadian,pada jam 1800 hours semua pulang kerumah untuk bersiap2..dalam keadaan yang rapi,segak berbaju melayu bedak bersikat dan pasti minyak motor cub masing2 agak logik untuk menjalankan operasi...seperti biasa sebelum ke masjid (tak sampai pun sebenarnya) kami akan berkumpul dipondok sekolah..biasala..tenang2 rilek konon2 tunggu azan...ngorat2 awek kampung yang pusing2 naik moto..itu biasa..
Suddenly,huh speaking lak aku.....Allahuakbar...allahuakbar........masing2 terdiam..bukan sebab nak menghormati azan...tapi sebab terlupa siapa nak jadi tukang karut @ yang nak menerjah kebelakang rumah guru besar kami tuh....

Bukan masjid ni jugak


            Selesai saja azan....kami selesaikan perselisihan paham..(bengong gak,planning dah buat tapi org yang nak buat keja tu tak tau sape lagi).....as ussual,heroes come together laaa....sape lagi,mr jamal and mr. taufik (our heroes brother)..dua makhluk ni memang kadang2 boleh buat somethin yang tak masuk akal..haha...selang beberapa waktu kami dengar takbir yang pertama di masjid..."syhhhh..rilek..tunggu rakkat ketiga"...salah seorang bersuara...."ok ok jangan gelojoh".....................

Haa..yang ni pon bukan..tp lbh kurang.

              "ok NOW!"...dua orang bukak baju dan ikat di pinggang yang lain standby atas motor..yang lain ni pulak aku ingat2 lupe around 5 org semuanya berperanan sebagai logistik dan dummy kalau2 kantoi,..mesti lah tuan rumah konfius yang mana tukang karut nya..dipendekkan cerita selang beberapa saat dari jauh aku nampak sejenis makhluk bulat berkilat bergerak dengan laju...MAK BESARNYA KUALI NIH,CANTIK PULAK TUH....tanpa berlengah....terus naik belakang aku dan aku masuk gear satu...terus pecut.........to be continue.....

alamak,da maghrib..nak gi masjid dulu tapi bukan curik kuali ok...hahah see yaa.

Thursday, April 21, 2011

Sindiket Kuali Guru Besar...Part 1

             Hah...entry aku hari ini lain macam sikit laa..sebab masa on9 FB tadi,tiba2 kawan sekampung aku komen kat status aku..aku buat statement pasal sikap menipu..tak caya pi tgk kat here..Apis Manaf..kau mengingatkan aku pasal peristiwa kuali berdarah..hah..kau memang sungguh kurang..so,kat sini aku secara berbesar hati..nak membongkar secara keseluruhan sindiket Kuali Guru Besar.


Lebih kurang begini lah rupanya.
Bende ni terjadi lbh kurang 12 tahun yang lepas,pada tahun 1999 (lebih kurang tahun gerakan menggulingkan Anwar Ibrahim).Apa yang aku boleh katakan bende ni boleh dikategorikan di bawah akta jenayah terancang.Macam biasa setiap kali cuti sekolah aku,topek,mail,apo,jaki dan beberapa rakan yang berkepentingan bagi kami seperti jalak,farid dan adik2 yang lain akan merancang untuk membuat satu camp fire tertutup..setiap kali cuti kami semua akan merekabentuk satu jenis kemah menggunakan pelepah sawit dan dahan2 dari pelepah tu..sehingga kdg2 boleh didirikan sehingga 2 tingkat..so,kat sini lah kami akan melakukan aktiviti2 cuti sekolah di antaranya merokok tanpa pengetahuan ibu bapa,BBQ dan sebagai tempat melepak..kalau tgk kaw perkemahan nih,saling tak tumpah mcm tmpt komunis.

Dalam ramai2 ahli ni kami dah lantik,supplier burger dan sausage.ya,supplier ni akan mengambil bekalan tersebut dari fridge abah nyer secara senyap2..(curi la tuh)..dan bwk ke tapak perkemahan..Dan ada di antara anggota yang lain akan pergi memancing ikan di paya2 atau pergi menjerat ayam ( ayam org kampung yang bersiar2)..dan kami akan berkumpul untuk menikmati juadah tersebut.Juadah ini disediakan dengan kaedah panggang memanggang...so,moral of the story..kami berusaha untuk tidak menyusahkan ibu bapa kami dengan tidak pulang kerumah utk lunch dan tidak menghabiskan beras mereka.

Selang beberapa hari..kami merasa agak mual sebab hari2 masak pakai bakar jer..perut pon boring laa..tak boleh nak buat ape...so,meeting kecil pon dilakukan utk mencari solusi bagi  permasalahan ini...dalam meeting tuh..ada lak sorang mangkuk ayun nih ckp nak bawak KUALI..ok..done..meeting sempurna..So..tunggulah dari sehari ke sehari.HAmpes...die ckp mak die kata tak bole bwk sebab kuali tu pakai lagik..

Terpaksa lah..meeting dilakukan semula..sehingga ada seorang lagi mangkuk ayun mengeluarkan satu doktrin yang terpaksa kami setuju.."aku nampak macam ada kuali belakang rumah cikgu tu"....sekalian senyap tanpa berbicara...To be continue......


Lebih kurang gambaran lokasi



Wednesday, April 20, 2011

Mr MAG...(tribute)

Haaa...bini lama aku..korek2 kat p.c ni..jumpa lak..rindu sangat laa..sape2 yang jumpa die nih..aku rasa area tgh malaysia kot..kimsalam jer laa..satu hari nanti aku mesti dapat balik bende2 yang sama spesis macam ni...

Tuesday, April 19, 2011

"Maniam Musna" @ Mariam husna

Sape tu Maniam Musna?...aku tak tau dari mana dtg nama nih..hari ni aku nak singkap...misteri Maniam Musna nih.bangsa apa die nih?.Maybe gambar ni takde kene mengena dengan Title aku di atas..






Is it Maniam Musna?

Ini cousin maniam musna...So...inilah manusia yang menamakan Mariam Husna Di atas sebagai Maniam Musna..hahaha...

** mak aku cakap..kesian along ko dapat anak sume itam...haha...tak baik laa mak ckp macam tuh..da besar kang da pandai make up..putih laa jadiknyer..

Monday, April 11, 2011

Siti Musliha + Razief l Solemnization l















Friday, April 1, 2011

Tilt Shift effect..

Thx to mr edi


Tiba-tiba wak edi mintak no. i.c aku...die ckp..mana laa tau dpt hadiah..bole bagi kawan-kawan..hahaha..anyway thx bro..

Shout


ShoutMix chat widget

Pageviews

Popular Posts

Followers

About This Blog

Blog List

"Figuring out in the first place what that characteristic is -- figuring out what the essential qualities are and what characteristics convey and capture them"

  © Free Blogger Templates 'Photoblog II' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP